Consideratii etice privind atingerea ca si interventie terapeutica

Atingerea poate fi un element esential in procesul de vindecare al clientilor nostri. Cu toate acestea, exista consideratii importante de avut in vedere atunci cand utilizati atingerea ca interventie terapeutica.

In primul rand, este important de stiut ca nu toti pacientii raspund pozitiv la atingere. Cand o folosim, trebuie sa fim constienti de faptul ca atingerea este o interventie terapeutica complexa, impregnata de conventii culturale, diferente sensibile de gen si jocuri de putere voalate.

Atingerea poate declansa uneori experiente emotionale adanc inradacinate care pot deveni rapid supraactivante. Prin urmare, este esential ca un psihoterapeut sa fie instruit in utilizarea atingerii inainte de a o folosi ca interventie terapeutica.

Preocuparile etice, interdictiile si chiar tabuurile din jurul utilizarii terapeutice a atingerii dezvaluie o lipsa generala de constientizare a utilizarii sale ca limbaj implicit important al vindecarii.

Adevarul este ca putini dintre noi am avut experienta atingerii sanatoase in viata personala.

Frica noastra de a folosi atingerea ca modalitate terapeutica vorbeste despre disfunctiile generale ale atingerii pe care multi dintre noi le-am experimentat.

Vorbeste despre suferinta nespusa pe care abuzul fizic si sexual, ambele disfunctii ale atingerii, au cauzat-o.

Dar, in egala masura, frica de atingere vorbeste despre dorintele si dezamagirile profunde pe care lipsa atingerii iubitoare le lasa in viata noastra. Pentru clientii care ar avea nevoie de o experienta restaurativa pentru a relua efectele traumei si neglijentei timpurii si a raspunsurilor disociative care rezulta, s-ar putea argumenta ca evitarea atingerii reameneaza conexiunea initială lipsa pe care au experimentat-o ​​în copilarie.

Din aceasta perspectiva, utilizarea atingerii poate extinde foarte mult orizonturile noastre psihoterapeutice si poate adauga forme eficiente, poate critice, de interventii clinice reparatorii, în special cu probleme de dezvoltare timpurie si traume relationale.

Sunt Florica Motoc, psihoterapeut integrativ specializat in munca somatica cu traume, si cred ca informatia sanatoasa poate face diferenta atât pentru cei care ajung in cabinetul unui psihoterapeut, dar si pentru noi, specialistii care am ales sa slujim sanatatea mintala si emoționala, respectând etica acestei profesii.

(Text preluat din Healing Developmental Trauma, Laurence Heller, PhD & Aline La Pierre, PsyD)

DareYourBlossom®

Upcoming Events

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *