Despre feminitate

Interviu pentru revista Femeia, cu:
Florica Motoc – psihoterapeut și Florentina Niculescu – Psihoterapeut

Ce înseamnă pentru tine feminitatea?
F.M. Mă bucur să pot răspunde la această întrebare, iar bucuria vine din nemărginirea răspunsurilor ce pot fi date. Din perspectiva mea, feminitatea este lumina interioară a prezenței depline, a conectării și a autenticității ce fac din FEMEIE un lider mai bun, o mama mai blanda, un profesor mai dedicat, o partenera mai iubitoare. Atunci când femeia are un corp viu și senzual, o inima plină de compasiune și iubire și o minte liniștită, impacteaza și transformă în mod natural oamenii din jurul ei în cele mai profunde moduri, și asta dă altora PUTEREA de a-și descoperi și de a împărtăși lumina interioară. Feminitatea este ceea ce face ca acest proces să fie simplu, natural, fără efort, căci feminitatea este despre A FI, mai mult decât despre a face.

F.N. Mă onorează întrebarea și recunosc că în această etapă a vieții mele feminitatea are un înțeles total diferit față de acum 10 ani. Feminitatea este o sursă infinită, de receptivitate, putere, asertivitate, liniaritate. Cu cât FEMEIA este mai în contact cu această sursă interioară infinită, cu atât este mai în contact cu corpul său și mai centrată în inima sa. Iar din acest spațiu interior plin de conștiență, FEMEIA este mult mai eficientă în activitățile sale de zi cu zi și va putea lua cele mai înțelepte decizii. Am să spun ceva care poate sună radical și îmi asum aceast afirmație. Contextul social al zilelor noastre este unul provocator, iar multe dintre femei s-au pierdut în acest haos și confundă relația pe care o au cu puterea lor interioară, intrând într-o competiție cu bărbații. Atunci când vom înțelege că puterea noastră nu constă în a demonstra ci a putea sta în deplinătatea ființei noastre, ne vom descoperi frumusețea, ne vom descoperi protecția, vom descoperi cât de atrăgătoare putem fi. Se va crea o coerență între ceea ce gândim, ceea ce simțim și ceea ce manifestăm în plan real.

Spune-mi unul sau mai multe momente în care te simți feminină.
F.M Așa cu spuneam mai sus, pentru mine feminitatea nu este ceva ce se află în exterior, feminitatea există deja în fiecare dintre noi, și tot noi suntem acelea care suntem sau nu dispuse să o experimentăm.
Așa încât, atunci când sunt conectată cu corpul și inima mea mă simt feminină. Iar asta poate avea legătură cu o simplă rochie de mătase ce îmi atinge și îmi bucură senzorial pielea, și deopotrivă cu momente în care este nevoie să iau decizii importante și aleg să fac asta în armonie cu emoțiile și sensibilitatea mea energetică, nu doar cu logica și strategia aferente. Este acel moment sublim în care dau VOCE sentimentelor și dorințelor mele, mai degrabă decât să urmez ceea ce alții ar considera rațional și obligatoriu de urmat.

F.N. Îmi place această întrebare! Mult timp am crezut că a mă simți feminină este despre cum să mă îmbrac, cum să arăt pe exterior. Desigur că și acest aspect este important, însă spuneam mai sus despre coerență. Atunci când sunt în contact cu mine, mă simt feminină și orice stimul extern amplifică starea de bine interioară. Machajul este în acord cu starea mea, hainele sunt alese în armonie cu emoțiile mele din acea zi. Totul curge și nimic nu este greu pentru că îmi respect nevoia mea internă chiar și când fac referire la un dress code – nevoie socio-culturală.

Ce știu bine femeile de la noi? Ce nu știu? Ce ar mai trebui să știe?
F.M. Femeile știu la nivel intuitiv că au puterea de a transforma lumea, și asta nu la scară mică, ci chiar la nivel de colectivitate. Ce nu știu, este că vom reuși să facem asta atunci când fiecare dintre noi va aprinde în interiorul ei lumina iubirii. Din durere, încrâncenare și nevoia de a pedepsi nu vom face decât să mărim rana colectivă a neiubirii și deconectării de la sine și de la ceilalți. Ce ar trebui poate să ne reamintim este că puterea unei femei vine din blândețe, compasiune și receptivitate, iar ceea ce ar putea să transforme asta în realitate, vine dintr-un cuvânt cheie: ÎMPREUNĂ! Ceea ce în viziunea mea înseamnă că atunci când femeile vor ieși din competitivitate și se vor așeza împreună în serviciul binelui și al umanității, vom putea fi în energia vindecătoare a femininului.

F.N. Uitându-ne la ceea ce face o femeie zi de zi, fie că vorbim de spațiul de acasă, fie că vorbim de biroul în care ne petrecem mare parte din zi ne putem da seama că femeia știe cum să dea viață locului în care se află. O știe intuitiv și transpune în plan real această intuiție. Ceea ce nu își mai amintesc femeile din societatea modernă este importanța comunității, importanța colectivității, importanța lucrului făcut împreună și nu separat. Am împrumutat conceptul de “petrecerea burlacitelor”. Câte dintre noi se întreabă ce ne transmite oare acest concept? Va las să stați cu această întrebare ????. Abilitatea femeilor de a crea un spațiu și a seta o conversație în care nimeni nu este judecat ci respectat, primit cu blândețe, bucurie și deschidere este ceea ce eu numesc putere interioară. Cred că odată ce vom ajunge la un nivel de onestitate al sentimentelor și al vulnerabilităților noastre, vom fi capabile să ne redescoperim echilibrul interior și să conștientizăm energii din noi care se doresc a se pune în acord pentru a acționa armonios ÎMPREUNĂ!

Ce anume din feminitate se poate învăța/deprinde și ce nu?
F.M. Ceea ce eu cred despre procesul de “învățare” al feminității, este că relația mamă – fiică este locul unde noi femeile ne întâlnim sau nu cu femininul. Ar trebui să fie mama primul nostru model sănătos de feminitate, însă, de multe ori, mamele sunt doar cele care poartă mai departe amprente transgenerationale ale traumelor ce au produs ruptura de feminin. Așa încât, propriile provocări sunt, pentru cele mai multe dintre femei, motorul declanșator al nevoii de reconectare cu esența feminității. Procesul este personal, dar alături de fiecare femeie care se angajează în acest proces vor fi întotdeauna și alte femei: femeia mentor, femeia terapeut, femeia prietenă, femeia vindecător.

F.N. Femeia are o structură biologică specifică și capacitatea unică de a da viață și a hrăni. Și tot femeia este cea care își învață fătul cum să “relaționeze” din primele săptămâni ale sarcinii. Între cei doi se creează o legătură pe care puține femei o pot descrie în cuvinte. Fătul simte emoțiile mamei așa cum și mama simte mișcările fătului. În timpul sarcinii fătul preia informațiile genetice, dar și informații despre ceea ce mama a fost învață să facă, modul în care a fost educată. Este nevoie ca femeia să își regăsească acel spațiu interior în care își poate pune întrebări și primi răspunsuri despre sine, iar aici poate fi sprijinită de o persoană apropiată ei, fie că ne referim la mamă, prietenă sau psihoterapeut. Odată ajunsă în acest punct al evoluției sale, femeia învață importanța susținerii și a atașamentului, învață cum se simte o relație sănătoasă, iar aceste învățăminte sunt transmise mai apoi către copilul său. Dacă copilul născut va fi băiat, acesta va învață să recunoască în femeia pe care o va întâlni în viața de adult blândețea, compasiunea, iubirea, dăruirea și nu competitivitatea, lupta pentru egalitate, deconectarea de sine.

Ce îți propui prin demersurile tale de cultivare a feminitatii? În ce constau? Ce au specific și ce vor să transmită femeilor?
F.M. Eu sunt psihoterapeut integrativ și somatoterapeut, specialist în lucrul cu trauma și relații abuzive, violență domestică, abuz fizic și sexual, am fost și sunt susținută în procesul de transformare de către femei minunate și sunt aici pentru a da mai departe acest dar sublim al vindecării emoționale și al reconectării cu feminul. Aleg să fac acest lucru ÎMPREUNĂ cu Florentina Niculescu sub un concept intitulat “Somatic Personal Development”, concept ce propune webinarii, grupuri terapeutice, cursuri de formare și evenimente pentru femei, motivația acestora fiind dorința de a oferi acces către informația sănătoasă, dar și un spațiu sigur și conținător atât de necesar al vindecării emoționale.
Ceea ce femeile au pierdut nu este doar contactul cu propria feminitate, ci VOCEA. Și când spun asta nu vreau să spun că astăzi femeile nu se pot face auzite. Din contră, suntem peste tot, însă VOCEA despre care vorbesc eu este acea voce care este profund conectată cu inima și cu fiecare celulă a corpului unei femei, este vocea iubirii, a blândeții și a compasiunii. Cât timp femeile vor continua să fie în lupta cu ele, cu corpurile lor, cu șefii lor, cu agresorii lor, cu relațiile și iubiții lor, cu celelate femei, vocea va fi a masculinului și nicidecum a femininului. Cred că avem nevoie să știm unde suntem, care ne sunt rănile, ce avem de vindecat și ce avem de lăsat în urmă și avem nevoie să vorbim despre asta, să dăm VOCE nevoilor și viselor noastre. Aceasta este misiunea pe care eu o am, acesta este darul și angajamentul meu pentru generațiile viitoare, să susțin prin tot ceea ce sunt și manifest, VOCEA femininului autentic.

MOTTO:

We will discover the nature of our particular genius when we stop trying to conform to our own or to other peoples’ models, learn to be ourselves, an allow our natural channel to open” – Shakti Gawain

F.N. Parcursul meu a fost unul provocator, iar astăzi vorbesc cu deschidere despre feminitate pentru că am fost curioasă să mă descopăr pe mine în tot acest parcurs. Am lucrat într-un mediu competitiv și am văzut ce înseamnă să fiu deconectată de mine și m-am bucurat când m-am redescoperit. Acum sunt psiholog și psihoterapeut specializat în lucrul cu trauma și relațiile abuzive, violența în familie, abuzul fizic și sexual. Am cunoscut femei care au devenit modele pentru propria mea dezvoltare. Acum rafinez și duc mai departe aceste modele de conectare cu femininul și vindecare interioară, ÎMPREUNĂ cu Florica Motoc, colege și prietene, sub conceptul “Somatic Personal Development®”. Prin workshopurile și programele pe care le aducem sub acest concept, ne propunem să dăm VOCE ideilor noastre oferind informații sănătoase, spații sigure și conținătoare, necesare pentru ca trăirile afective să existe și să se manifeste plenar!
Misiunea mea este în acord cu misiunea Floricăi. Vocea femininului autentic este o voce complementară nicidecum concurențială și doar când vom ajunge să înțelegem acest aspect atât de profund, vom putea fi cu adevărat în energia vindecătoare a femininului și în slujba binelui colectiv, în slujba umanității.

MOTTO:

Ideea de frumos nu se asociază numai cu Venus din Milo. Ideea de acasă se asociază cu chipul mamei. Ideea de vitalitate, de sănătate, de izbândă a vieții și de continuitate a speciei noastre este indisolubil legată de emblema feminității. – Nichita Stănescu
l like people who are authentic. The ones who you feel safe around. The adventurers, weirdlings, lovers of the moon types. They are magical, wild and wonderful human beings. If you find one of these rare souls, keep them!” – JefaWild

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *